Photos courtesy of Minks Landscape Contractors

Minks Landscape Contractors’ client in London, Kentucky, came to them with a wish list for a tranquil atmosphere for his family to enjoy after a long day as well as a fun place for his children and their friends to spend time together, complete with a swimming pool.

With that in mind, Minks set out to design a space the family could enjoy year-round. High voltage electric lines existing on the property seemed to stand in the way of the serene environment the client desired, so layout and design was critical.

The team at Minks said it took several different approaches before they figured out a layout that would satisfy the design aesthetic and their client’s needs as well as something that would work with the placement of the 100-foot power line that runs over the client’s backyard. Minks worked closely with the client and other contractors to make sure the pool house and covered patio, below, addition were cohesive with the design of the entire project.

A cave, waterfall and slide were incorporated into the project and a lagoon style pool, below, was constructed to create a soothing atmosphere. To soften the look of the project, organically shaped landscape beds were created and filled with colorful perennials. Hand hued natural stone was used to build the client a custom fireplace, above, located in the covered patio to be enjoyed all year.

The 100-foot-powerline that runs above this client’s backyard was an aesthetic challenge for Minks Landscape Contractors.